Trivselregler för utomhusytor i BRF Loket 8 (både gemensamma och privata)

Senast uppdaterad/beslutad: den 23 juni 2022

Föreningen har ett flertal utomhusytor mot innergården. De flesta är privata (balkonger, kungsbalkonger och terrass) men föreningen har även en gemensam innergård. Gemensamt för samtliga utomhusytor är att de ställer krav på hänsyn och dialog mellan medlemmarna i föreningen för att alla ska trivas så bra som möjligt. 

I syfte att säkerställa att alla medlemmar trivs i största möjliga grad, samt att fastigheten sköts på bästa sätt, har styrelsen tagit fram dessa trivselregler för utomhusytor. 

Trivselreglerna utgår från en filosofi om “frihet under ansvar” men styrelsen vill göra samtliga medlemmar medvetna om att upprepade brott mot trivselreglerna kan resultera i att styrelsen tvingas vidta åtgärder mot den/de störande medlemmarna eller göra trivselreglerna mer restriktiva vilket påverkar samtliga medlemmar. Punkt 6 och 7 i trivselreglerna är dock tvingande eftersom de handlar om styrelsens ansvarsområde.

Trivselreglerna bygger på att vi visar varandra hänsyn och är beredda att samtala om eventuella problem. Om någon stör sig på en grannes beteende så bör det i första hand tas upp med berörd granne och om bättring inte sker så bör frågan därefter eskaleras till styrelsen för vidare utredning och eventuell åtgärd.

  1. Visa hänsyn

Grundtanken för trivselreglerna är som sagt “frihet under ansvar”. Det innebär att samtliga medlemmar som nyttjar utomhusytor i föreningen måste visa hänsyn, både till grannarna i föreningen men även till grannar i grannföreningar. Detta innebär bland annat att tänka på ljudnivån sena kvällar och tidiga mornar. Det är inte tillåtet att spela störande musik efter kl 22.00. Tänk på att allt ljud hörs väsentligt mer när man sitter på en balkong än när man är inne.

  1. Blomlådor, bevattning och möbler
    Av säkerhetsskäl skall blomlådor hängas innanför balkongräcket, detta på grund av säkerhetsrisken om de skulle falla ner. Tänk även på att visa hänsyn när ni vattnar exempelvis blomlådor och krukor så att det inte stör grannarna under.

Blomkrukor, julgranar och liknande måste vara fästa så att de inte kan blåsa ner och detsamma gäller parasoller, möbler lösa dynor.

  1. Grillning
    Grillning är tillåtet men tänk på att visa hänsyn till grannarna. För balkonger så rekommenderar styrelsen elgrill eller gasolgrill eftersom de generellt genererar mindre rök än en kolgrill. Medlemmar som väljer att använda en gasol- eller kolgrill bör ha lämplig utrustning för att släcka eventuella bränder nära till hands samt bekanta sig med var närmaste brandsläckare finns i trapphuset.
  2. Hygien och omtanke
    Tänk på att vi är flera grannar som ska samsas på balkongerna. Det är därmed inte lämpligt att exempelvis skaka matta utanför balkongkanten. Man bör heller inte placera sopor eller dylikt på balkongerna som kan dra till sig skadedjur. Rökare bör även tänka på att cigarettrök kan uppfattas som störande samt att ta hand om fimparna, de får inte hamna på gården eller hos en granne.
  3. Insynsskydd

Insynsskydd får installeras men eftersom styrelsen är mån om att skapa ett enhetligt intryck så ska styrelsen tillfrågas innan installation sker. Köp/installation av insynsskydd som görs utan att styrelsen har godkänt det görs på medlems egna risk och riskerar att underkännas. 

  1. Snöröjning

Samtliga privata utomhusytor (balkonger, kungsbalkonger och terrass) ska hållas fria från snö närmast fasaden. Fasaden kan skadas om snö ligger direkt mot den så varje  berörd medlem har en skyldighet att säkerställa att så inte sker. Vid snöröjning måste man kontrollera och säkerställa att ingen människa står nere på gården och kan träffas av nerskottad snö.

  1. Förbud att göra åverkan på fasad, fönster och dörrar
    Det är inte tillåtet att göra någon som helst åverkan på fastighetens fasad, fönster eller dörrar utan styrelsens tillåtelse. Som huvudregel kommer styrelsen neka sådana förfrågningar, om inte det finns särskilda beaktningsvärda skäl. Det är därmed inte tillåtet att exempelvis installera markis, parabol eller eluttag/fast belysningsarmatur på fasaden eller att glasa in sin balkong (vilket även är bygglovspliktigt).
  2. Underhåll av balkonger

Golvbrädorna på balkongerna ska underhållas och bör oljas in minst en gång om året. Respektive bostadsrättsinnehavare med balkong ansvarar för att underhållet sköts. 

På föreningens innergård finns gemensamma utemöbler samt en grill som samtliga medlemmar kan använda. Styrelsen ser positivt på att innergården nyttjas men vill påminna om att ovanstående regler även gäller där.

Reglerna är till för att värna om våra medlemmars, föreningens och fastighetens bästa.